Znaczenie pokarmów, które wkładamy do koszyczka wielkanocnego
Każdego roku szykujemy koszyczek wielkanocny, ale mało kto zastanawia się, jaką symbolikę mają produkty, które do niego wkładamy. Poniżej przybliżę Wam kilka z nich.
Jajko – to symbol odradzającego się życia i zwycięstwa nad śmiercią. Pisanki kolorowe, różnorodnie zdobione, dodają uroku koszyczkowi.
Chleb – jest gwarantem pomyślności i dobrobytu. W tradycji chrześcijańskiej to przede wszystkim symbol Ciała Chrystusa. Kiedyś wkładano własnoręcznie wypiekany chlebek.
Wędlina – tradycyjna kiełbasa lub szynka zapewnia płodność, zdrowie oraz dostatek. Dawniej mięsne pokarmy były uznawane za przejaw bogactwa.
Sól – chroni przed zepsuciem i odstrasza wszelkie zło. Jest symbolem oczyszczenia i prawdy.
Baranek – niegdyś był przygotowywany z masła, obecnie głównie cukrowy z napisem: ,,Alleluja”, to symbol Zmartwychwstałego Chrystusa.
Chrzan – w tradycji ludowej symbolizował siłę fizyczną i zdrowie. Jako dodatek do innych pokarmów miał wzmacniać ich właściwości.
Ciasto – tradycja wkładania tego produktu jest stosunkowo świeża, symbolizuje doskonałość.
Magdalena Kamińska 7a